Wat is Perpetual Protocol? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over PERP - Cryptokopen.nl (2023)

Je kunt op tal van DeFi-platformen al financiële producten kopen. Denk hierbij niet alleen aan cryptomunten, maar ook aan weddenschappen, liquidity pools, stakings en futures. Perpetual Protocol is een platform dat zich heeft gericht op het aanbieden van futures. Dit zijn niet alleen futures voor cryptomunten, maar ook voor onder andere goud, olie en fiatgeld. We leggen je in dit artikel alles over Perpetual Protocol uit! Maar kijk eerst deze video hieronder waarom Okex deze coin heeft toegevoegd en je ook direct laat weten wat Perpetual Protocol nou inhoudt.

Inhoudsopgave

  • 1 Wat is Perpetual Protocol (PERP)?
  • 2 Het verschil tussen AMM en vAMM
  • 3 Het team
  • 4 Hoe werkt Perpetual Protocol?
  • 5 Wat is impermanent loss?
  • 6 Waar komt impermanent loss voor?
  • 7 Het PERP-token
  • 8 Kan ik PERP staken of minen?
  • 9 Waar koop je Perpetual Protocol (PERP)?
  • 10 Hoe kan ik PERP-tokens opslaan?
  • 11 De koers van Perpetual Protocol (PERP)
  • 12 Conclusie

Wat is Perpetual Protocol (PERP)?

Perpetual Protocol is een DeFi platform gericht op de handel in futures. Interessant is dat het de handel in cryptocurrencies en andere activa zoals goud, ruwe olie en fiat ondersteunt. Wat het onderscheidt is het gebruik van virtual automated market makers (vAMM’s). Dit is een iteratie van de automated market maker (AMM) benadering die gebruikelijk is in het DeFi ecosysteem.

Het verschil tussen AMM en vAMM

Het is belangrijk te weten wat het verschil is tussen AMM’s en vAMM’s. Ten eerste maakt een systeem dat gebruik maakt van het AMM-model gebruik van directe pools van liquiditeit, terwijl een vAMM virtuele pools introduceert waarbij de fondsen, in plaats van een pool, worden vastgehouden in een smart contract. Dan beheert het contract de zijdelingse steun. Liquiditeit op vAMM-geïnspireerde platforms zoals Perpetual kan dus worden bewezen door een algoritme. Op AMM gebaseerde protocollen zoals Balancer voorspellen de sterkte van een markt via liquiditeitsverschaffers.

vAMM’s bieden voordelen zoals altijd beschikbare liquiditeit, voorspelbare prijzen, onbevooroordeelde markten en garanderen dat contracten volledig zijn gegarandeerd. Met voldoende garanties ontvangen handelaren altijd hun eerlijke deel bij de afwikkeling. Een combinatie van deze kenmerken neemt met name het risico weg van impermanent loss dat in het geval van MA voor rekening van de stakers zou komen. Naast gegarandeerde liquiditeit en het uitbannen van tijdelijke verliezen voor stakers, stelt het Perpetual-netwerk handelaren in staat hun posities op te pompen met een hefboom tot 20 keer.

Het team

In zijn begindagen werd Perpetual Protocol ondersteund door een eliteteam dat in Taiwan was gevestigd. Bij de verdere ontwikkeling ervan is echter een team betrokken dat over de hele wereld is verspreid. De medeoprichters van Perpetual zijn Yenwen Feng en Shao-Kang Lee. Daarnaast bestaat het team uit ontwikkelaars, onderzoekers en blockchain-ingenieurs. Tot degenen die in de missie van het project geloven, behoren Binance Labs, Alameda Research, CMS, Three Arrows Capital, Divergence Ventures, Mechanism Capital en Multicoin Capital.

(Video) 3 decentrale future cryptomunten die gaan knallen

Hoe werkt Perpetual Protocol?

Wat de werking van Perpetual Protocol betreft, is de handel op het netwerk eenvoudig. Om de handelsreis te beginnen, stuurt een handelaar fondsen naar het clearinghuis en verstrekt hij aanvullende informatie over het bedrag van de hefboom. Het clearinghuis stuurt de fondsen naar de kluis. Bovendien wijzigt het huis de vAMM van het platform om de storting en de hefboom aan te geven, alsook om te bepalen of het om een long- of shortpositie gaat.

Een constante productcurve berekent het bedrag dat aan de handelaar wordt gecrediteerd. De handelaar kan dan de positie naar believen sluiten. Overigens is het belangrijk om te weten dat het netwerk werkt op een win-verlies basis.

Wat is impermanent loss?

We hebben het eerder al even gehad over impermanent loss. Het is een begrip dat je niet alleen hier, maar op meer plekken binnen de cryptowereld tegenkomt. Of je nu in crypto investeert puur voor speculatie of om projecten te steunen waar je om geeft, het laatste wat je wilt is geld verliezen. Toch is dit risico een realiteit, waarbij het vooral in de wereld van DeFi mogelijk is om veel geld te verliezen. Dit beginsel is nog steeds te ondoorzichtig of slecht begrepen, hoewel het een reëel risico vormt in verband met het gebruik van liquiditeitspools. Alvorens een liquiditeitsverschaffer te worden met het doel grote winsten te maken, moet je ervoor zorgen dat je begrijpt wat een impermanent loss is. De winsten die je soms worden aangeboden, kunnen namelijk zeer misleidend zijn!

Simpel gezegd is een impermanent verlies een verlies van kapitaal tussen het moment waarop je cryptomunten in een liquiditeitspool stort en het moment waarop je ze wenst op te nemen.

Waar komt impermanent loss voor?

Om dit soort verlies wat verder uit te leggen, moeten we een paar definities verduidelijken, te beginnen met het verschil tussen een DEX (gedecentraliseerde exchange) en een Automated Market Maker (AMM). De laatste is een soort DEX die niet berust op orderboeken (orderboeken tussen kopers en verkopers) zoals de eerste, maar op liquiditeitspools.

Deze pools van liquiditeit maken het mogelijk zich te bevrijden van de relatie tussen de handelaars. Dit staat bekend als peer-to-contract (P2C). Als je een crypto swap uitvoert via een AMM zoals bijvoorbeeld Uniswap, gebeurt alles automatisch via het smart contract dat de liquiditeitspool bestuurt, die algoritmisch de prijs van de tokens berekent.

Hierdoor kan het gebeuren dat er door een snelle en sterke koersverandering een verlies wordt gemaakt. Hier kun je als gebruiker niks aan doen. Toch zijn er steeds meer cryptoprojecten die oplossingen hebben gevonden voor dit probleem, waar Perpetual Protocol er een van probeert te zijn.

Het PERP-token

Het PERP-token van dit project is een ERC-20-token met een initiële en maximale voorraad van 100 miljoen en 150 miljoen munten. PERP-tokens worden verdeeld tussen het ecosysteem, gewone investeerders, het team, strategische investeerders en het Balancer netwerk. Interessant is dat het maximale tokenaanbod kan worden aangepast, afhankelijk van de instemming van de regerende gemeenschap. PERP zorgt voor het bestuur en de stake-functies.

Hoewel het netwerk eerst de besluiten van de belangrijkste contribuanten ondersteunde, is het de bedoeling de functie te decentraliseren om ruimte te bieden aan ideeën en voorstellen van de ruimere Perpetual Protocol-gemeenschap. Voor het voorstellen van ideeën of het stemmen over ingediende ideeën is echter eigendom van de crypto van het Perpetual Protocol vereist. Door middel van stemming in het bestuur kan de gemeenschap de zekerheidsverhouding, de provisieverhouding, de onderhoudsmargevereiste, de initiële margevereiste en de liquidatie-provisieverhouding wijzigen.

Het PERP-token kan gebruikt worden om meer beloningen te verdienen. Naast de stake-beloningen delen PERP-stakers 50 procent van de handelskosten van het systeem. Het aantal tokens dat wordt gestaked, wordt voor 7 dagen vastgezet (dit wordt een tijdperk genoemd door Perpetual Protocol).

Na deze periode moeten stakers hun tegoeden vrijmaken alvorens een opnameverzoek te initiëren. Hoewel een tijdperk één week duurt, kunnen stakers zich gedurende de hele levensduur bij een tijdperk aansluiten. Het aantal verdiende beloningen zal echter afhangen van hoe lang ze actief zijn geweest tijdens de lock-in periode.

Interessant is dat de door het staken gegenereerde transactiekosten na afloop van een tijdvak kunnen worden opgeëist, maar dat de in PERP uitgedrukte inzetten worden gebruikt “op de eerste dag van dezelfde maand van het volgende jaar”. Dit lijkt misschien een lange wachttijd voor de beloningen, maar het is deels om toegewijde en langdurige gebruikers aan te trekken.

Kan ik PERP staken of minen?

Veel beleggers vragen zich af hoe ze Perpetual Protocol kunnen minen, gezien het belang van de munt. Het moet gezegd worden dat het minen van PERP tot op heden onmogelijk blijft, althans niet rechtstreeks. Dit komt omdat de PERP cryptomunt anders is ontworpen dan munteenheden zoals Ethereum of Bitcoin. PERP heeft namelijk geen eigen blockchain die gebruik maakt van Proof of Work. In plaats daarvan draait het op de Ethereum-blockchain.

Het niet kunnen minen van de Perpetual Protocol crypto verhindert het staken echter niet. Het is dus mogelijk het Perpetual Protocol te staken. Het doel van het staken van PERP is de vraag naar dit product te verzekeren en het tegelijkertijd uit de markt te houden. Deze doelstelling is bedoeld om de beurs in staat te stellen te reageren in noodsituaties, zoals extreme marktgebeurtenissen. PERP-tokens zullen op de markt worden verkocht om eventuele tekorten te dekken.

De spelers worden voor dit risico gecompenseerd met beloningen. Deze beloningen zullen in de loop van de tijd worden bijgewerkt om een gezond aantal opgeslagen crypto’s van het Perpetual Protocol te behouden.

Waar koop je Perpetual Protocol (PERP)?

Een rechtstreekse aankoop van de Perpetual Protocol (PERP) blijft voorlopig onmogelijk, aangezien dit project nog niet een eigen platform heeft waar ze deze tokens op aanbieden. Je zult daarom gebruik moeten maken van een crypto exchange die PERP-tokens aanbiedt. Gelukkig zijn er genoeg exchanges waar je uit kunt kiezen.

De belangrijkste crypto exchanges om PERP-tokens te kopen, is Binance. Het zijn ook meteen de veiligste en meest gebruikte exchange, omdat er nog geen hacks bij deze exchange zijn geweest. Veel mensen maken gebruik van Binance omdat dit makkelijk in gebruik is, en ze lage transactiekosten vragen. Daarom kunnen we je zeker aanraden om hier PERP-tokens te kopen.

Je zult op het internet ook andere websites tegenkomen waar je PERP kunt kopen, zoals een gedecentraliseerde exchange (DEX). Ondanks de aantrekkelijke transactiekosten hoeft dit niet altijd de beste keuze te zijn. Je moet vaak veel verschillende stappen doorlopen, waardoor de kans op een foutje ineens velen malen groter is. Je bent dan vaak voordeliger uit bij een veilige en simpele exchange als Binance. Sinds September kun je nu ook PERP kopen op Bitvavo, dit kun je hieronder doen.

Hoe kan ik PERP-tokens opslaan?

Om de bescherming van cryptomunten zoals die van het Perpetual Protocol te verzekeren, is een geschikte Perpetual Protocol-wallet noodzakelijk. Gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en veiligheid zijn hier van het grootste belang. De beste wallets voor PERP-tokens zijn momenteel Trust wallet en MetaMask wallet. Ook Ledger producten zijn goede wallets voor het bewaren van PERP-tokens.

De Trust wallet is de beste algemene wallet voor de Perpetual Protocol tokens. Ten eerste werkt het samen met Binance, waar we het zojuist ook al over hebben gehad. Dit feit maakt de wallet geloofwaardiger en verzekert de veiligheid ervan.

De Ledger Nano S of Ledger Nano X bieden daarentegen meer gebruiksgemak. Dit zijn hardware wallets die offline werken en zo de bescherming van Perpetual Protocol tokens garanderen. Dit betekent dat de wallet op elk moment kan worden losgekoppeld van een machine, waardoor het ook onmogelijk is om hier als buitenstaander tokens vanaf te halen.

De koers van Perpetual Protocol (PERP)

Het PERP-token heeft in het heden (september 2021) een marktkapitalisatie van €3,214,350,790 en behoort tot de top-10 wereldwijde cryptoprojecten. Het heeft een gemiddeld handelsvolume van 99 miljoen euro per dag, wat erg hoog is. De maximale beschikbare tokens is nog onbekend, omdat dit kan worden afgestemd tussen de gemeenschap van Perpetual Protocol. Er zijn op moment van schrijven 150 miljoen tokens in omloop.

De koers van PERP is al vanaf het begin aan het stijgen. Er zijn daarom ook al veel mensen die geld hebben verdiend met PERP-tokens. Het is nog niet te laat om in te stappen. Er zijn namelijk genoeg analisten die verwachten dat de waarde in de toekomst nog veel verder zal stijgen.

Het is belangrijk om de koers in de gaten te houden, zodat je weet wat je op dit moment voor PERP-tokens betaalt. Je wilt de tokens natuurlijk zo goedkoop mogelijk kopen, om ze vervolgens voor een betere prijs te verkopen. De huidige koers van Perpetual Protocol (PERP) kun je volgen op CoinMarketcap door middel van de volgende link:

Conclusie

Perpetual Protocol is dus een DeFi-platform dat is gericht op de handel in futures. Dat zien we niet vaak, omdat de meeste DeFi-platformen zichzelf richten op het aanbieden van andere producten, zoals liquidity en cryptomunten. Perpetual Protocol ondersteunt daarentegen de handel in zowel cryptomunten, alsook in goud, ruwe olie en fiatgeld.

Dat is niet het enige dat het platform onderscheidt van andere platformen. Perpetual Protocol maakt namelijk gebruik van een virtual automated market market (vAMM). Dit komt natuurlijk van de normale automated market maket (AMM) af, al verschilt het wel redelijk van deze variant. Een hele hoop problemen die de AMM hebt, zouden zijn opgelost met de vAMM. Dit komt mede doordat er virtuele liquiditeit wordt geboden.

We kunnen dus zeggen dat dit een veelbelovend project is, waar we in de toekomst waarschijnlijk nog vaak over gaan horen. Dat kan betekenen dat het nu misschien wel het beste moment is om in te stappen en PERP-tokens te kopen. We willen je natuurlijk wel aansporen om altijd zelf onderzoek te doen voordat je tokens koopt. Dat kun je doen door middel van een fundamentele of technische analyse. Heel veel succes!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated: 03/14/2023

Views: 6078

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.